Intranet
Čestina
Povodí Labe, státní podnik
Víta Nejedlého 951/8, Slezské Předměstí, 500 03 Hradec Králové, +420 495 088 111, IDDS: dbyt8g2
Vyhledat na stránkách:
Domů
  Dokumenty na úvodní stránce  >  Aktuality  >  Aktuality
Aktuality
VD Pěčín - předprojektová příprava
Bendová Hana  30. leden 2018
Povodí Labe zveřejnilo dokumenty zpracované v rámci předprojektové přípravy, tedy komplexní návrh přírodě blízkých opatření v povodí Zdobnice a v deficitní oblasti Pardubického a Královehradeckého kraje, variantní řešení napojení VD Pěčín na Vodárenskou soustavu východní Čechy, prognózu vývoje klimatu i jakosti vody, studii těžebních rezidui a hodnocení ichtyologických poměrů atd.

Vláda České republiky rozhodla dne 24.8.2016 svým usnesením č. 727 mimo jiné i o nutnosti realizovat nezbytné práce vedoucí k přípravě vodního díla Pěčín. Ministrům životního prostředí a zemědělství uložila zároveň zpracovat do 31.12.2017 komplexní návrh přírodě blízkých opatření jako součást systému opatření v povodí Zdobnice v souvislosti s vodním dílem Pěčín a do 31.3.2018 předložit návrh účinných adaptačních opatření jako kombinaci technických opatření a přírodě blízkých opatření v povodí včetně návrhu jejich financování.

Cílem plánované vodní nádrže je vytvoření významného vodního zdroje pro zásobování Královehradeckého a Pardubického kraje. Druhotnými nezanedbatelnými cíli jsou rovněž její protipovodňová funkce – transformace povodňových průtoků a ochrana zastavěného území podél Zdobnice v úseku Vamberk - Slatina nad Zdobnicí a dále možnost nadlepšování toku Zdobnice v obdobích hydrologického sucha. Pro přípravu realizace této akce je nutná tzv. předprojektová příprava spočívající ve vypracování potřebných průzkumů, studií a dalších podkladů.

V rámci předprojektové přípravy byl proto zpracován komplexní návrh přírodě blízkých opatření v povodí Zdobnice a v deficitní oblasti Pardubického a Královehradeckého kraje, bylo zpracováno variantní řešení napojení VD Pěčín na Vodárenskou soustavu východní Čechy, byla zpracována prognóza vývoje klimatu i jakosti vody, studie těžebních rezidui a hodnocení ichtyologických poměrů atd.

Všechny dokumenty k VD Pěčín jsou umístěny v pravém menu - VD Pěčín:

http://www.pla.cz/planet/webportal/internet/cs/obsah/vd-pecin_2821.html 

Hlavní menu
Kontakty
Ústředna:
+420 495 088 111, podatelna@pla.cz
Dispečink:
+420 495 088 720, vhd@pla.cz
+420 495 088 730 - havárie
Další
Copyright © 2009 Povodí Labe - státní podnik